4.8 op basis van 86 reviews
4.8/5

Inhoud

LearnDash Review – De beste plugin voor online leeromgeving?

LearnDash Review beste WordPress leeromgeving

Inhoud

Ben je op zoek naar een multifunctionele en flexibele tool om je eigen website met ingebouwde leeromgeving te bouwen? LearnDash zelf geeft aan werkelijk alles te bieden wat je nodig hebt om dit te kunnen realiseren.

Uiteraard is het goed om je eerst te laten informeren naar de mogelijkheden en wat van cruciaal belang is voor jouw online leeromgeving.

Om je te helpen de bomen door het bos weer te zien, geven ik je een uitgebreid, in-depth overzicht omtrent alles wat je moet weten met betrekking tot LearnDash, gebaseerd op ervaringen van mij en verschillende andere ondernemers.

Ben je een startende of ervaren ondernemer? Wil je een online cursus website bouwen? Zit doceren in je bloed en beschik je over de nodige know-how dit aan een doelgericht publiek te brengen?

Wil je zoveel mogelijk mensen helpen met jouw kennis van wat dan ook? En daarmee een automatische cashflow creëren, zodat je kunt genieten van jouw vrijheid?

Misschien heb je lang nagedacht en ben je uiteindelijk tot het besluit gekomen de stap te zetten -Zelf online cursus maken! En daarbij hoort natuurlijk een online leeromgeving!

Maar hoe werkt dat nou zo'n online leeromgeving maken? En welke WordPress online cursus plugin heb ik daar voor nodig? LearnDash is interessante speler als het gaat om online cursus plugins oftewel LMS plugins (Learning Management System) voor WordPress.

Na het lezen van deze overzichtelijke LearnDash review weet ook jij of LearnDash geschikt is voor jouw leeromgeving.

BLACK FRIDAY DEAL! 🎉 50% op alles!
Gebruik kortingscode: BF2021 en CM2021

Koop LearnDash via deze link 
t/m 31 juli 2022 met 40% korting!

Een online cursus maken met LearnDash – wat houdt het in?

Grote bedrijven, gerenommeerde universiteiten, online ondernemers en een heleboel andere organisaties. Ze schrijven het gebruik van LearnDash om een online cursus website te maken zeer hoog aan.

Online cursussen, leeromgevingen en andere educatieve doeleinden worden met LearnDash gemakkelijk gecreëerd en vervolgens verkocht. En natuurlijk daarna onderwezen aan het juiste publiek.

Het gaat in essentie om een plugin, speciaal gebouwd voor WordPress en bedoeld met oog op e-learning.

Of je nu van plan bent een leeromgeving aan je huidige website toe te voegen, een gloednieuw cursus platform wilt bouwen – met LearnDash is dit allemaal mogelijk.

Wanneer je deze plugin installeert, is het al snel mogelijk je publiek te informeren, onderwijzen, maar ook resultaten van cursisten te evalueren.

Als docent achter het hele gebeuren zal je uitgebreid op de hoogte worden gehouden van de vooruitgang die je cursisten zullen boeken.

Binnen LearnDash is er ruimte voor extra toevoeging van plugins, add-ons en andere nuttige zaken die je leeromgeving nog krachtiger te kunnen maken dat het al is.

Cursisten een maandelijkse bijdrage laten betalen? Ook dit is iets waarover je als beheerder volledige controle kan bewaren.

Hoewel er een eindeloze lijst aan functies lijkt te bestaan, is LearnDash gemaakt om het zo simpel mogelijk te houden en jou als ondernemer van zo veel mogelijk zorgen te ontdoen.

Wat maakt LearnDash uniek?

Hier vind je een overzicht van de belangrijkste kenmerken.

Ik vertel je hier alles wat je moet weten voordat je met LearnDash aan de slag gaat – de eigenschappen, voor- en nadelen; een overzicht waarop jij je beslissing het best kan baseren.

Super overzichtelijk

Zowel de voor als de achterkant om je cursus te bewerken zitten super overzichtelijk in elkaar. Je kunt gemakkelijk je cursus bouwen door simpelweg modules aan te maken en daar met je WordPress editor een video, tekst of een afbeelding te plaatsen. 

De voorkant heeft een zogenaamde focus mode. Cursisten kunnen hierdoor geheel afleidingsvrij de cursus volgen. 

Cursus bouwer LearnDash
Cursus Bouwer LearnDash
Overzichtelijke cursusomgeving LearnDash
Afleidingsvrije modus LearnDash

Het creëren van een onbeperkt aantal cursussen

Er zit geen limiet op het aantal cursussen dat je kan bouwen met LearnDash. Dit is uiteraard een zeer aangenaam, aangezien je je nooit zorgen zal hoeven maken dat je aan je limiet zit.

Vaak nieuwe updates en mogelijkheden

LearnDash timmert enorm aan de weg en wordt op regelmatige basis geüpdatet met nieuwe functionaliteit. Dankzij de laatste update werkt het bijvoorbeeld uitermate vlot je leeromgeving te structureren.

Een breed scala aan flexibiliteit

Wanneer je van start gaat met LearnDash, zal je merken dat je voorzien wordt van een standaard samenstelling. Hoewel dit zeer bruikbaar is, beschik je vrijwel over volledige autonomie binnen het reilen en zeilen van je leeromgeving en diens structuur.

LearnDash beschikbaar in het Nederlands?

LearnDash is geheel beschikbaar in het Nederlands. Op vlak van taalopties heb je de keuze tussen een breed scala aan talen, waaronder Nederlands en Engels. 

Het is daarbij ook mogelijk verschillende benamingen aan te passen naar eigen wens. Wil je bijvoorbeeld “Module” of “Hoofdstuk een andere naam geven, dan biedt LearnDash deze optie.

Toegang tot je leeromgeving

Dankzij exclusieve compatibiliteit met PayPal kun je je cursisten een eenmalige en/of maandelijkse bijdrage laten betalen.

Wanneer je overige extensies verkent, zul je merken dat Stripe, MemberPress, 2Checkout, en wel 300 andere betaalportalen ook tot betaalmogelijkheden behoren.

LearnDash zelf biedt al een breed scala aan betaalopties zoals:

 • Eenmalige kosten
 • Inschrijving
 • Lidmaatschap
 • Zelf aanpasbare pakketten.

BLACK FRIDAY DEAL! 🎉 50% op alles!
Gebruik kortingscode: BF2021 en CM2021

Koop LearnDash via deze link 
t/m 31 juli 2022 met 40% korting!

iDEAL en Mister Cash betalingen

Wat ik persoonlijk nog mis is de iDeal en Mister Cash betaling, maar gelukkig is LearnDash volledig compatible met WooCommerce. WooCommerce maakt het mogelijk gemakkelijk cursussen af te rekenen en een account te creëren voor jouw cursisten.

Met een tussenkomst van een PSP (Payment Service Provider) zoals Mollie of Adyen, kun je een hoop betalingskosten besparen. Wanneer je dit rechtstreeks met je bank regelt is dit nogal duur.

LearnDash Plug&Pay

Ikzelf regel de betaling via Plug&Pay met een tussenkomst van Mollie. Via Zapier heb ik alles aan elkaar gekoppeld. Hierdoor hoef je geen interne webshop te creëren waardoor je leeromgeving compleet hybride en onafhankelijk is. Een ander voordel is dat je leeromgeving lekker snel blijft. 

Inzicht en interactie met cursisten en voor cursisten

Naast het opzetten en doorvoeren van online cursussen, is het uiteraard van cruciaal belang inzicht te verkrijgen in hoe je cursisten het doen binnen jouw eigengemaakte cursus.

Zowel voor cursisten, als voor jou als administrator, bestaat er een zee aan mogelijkheden. Voortgang en andere zaken van cursisten kun je nauwlettend in de gaten te houden.

Gebruikers kunnen bijhouden tot welke cursussen ze toegang hebben, welke ze al gevolgd hebben en andere informatie inzake hun voortgang en certificaten die zijn te behalen.

Leeromgevingen zijn afleidingsvrij en vlot toegankelijk via alle mobiele apparaten.

Als administrator bewaar je het overzicht over individuele interactie en voortgang van je cursisten, hoeveel minuten ze doorgaans op het platform doorbrengen, welke scores ze behaalden, en nog zoveel meer.

Inzicht cursisten LearnDash
Overzicht resultaten van cursisten, die je vervolgens een e-mail kunt sturen.

De ProPanel-module verrijkt je platform met deze bijkomende features. Het voorziet je van actuele gebruiksgegevens zoals tijdstippen van aanwezigheid en gevolgde cursusinhouden, het beheer van inhouden zoals opdrachten en scripties en daarnaast biedt het een extensieve kijk binnen de resultaten van je cursisten – dit alles met gebruik van een overzichtelijk, modern en strak dashboard.

Een andere hele handige feature is dat je bepaalde zaken kunt automatiseren. Zoals het verzenden van e-mailnotificaties bij het beschikbaar stellen van nieuwe cursussen, het naderen van een vervaldatum of het melden van langdurige afwezigheid van een gebruiker.

Er zijn 13 verschillende triggers om LearnDash geautomatischeerd een e-mail te laten sturen naar je cursisten.

 • Gebruiker schrijft zich in voor een cursus
 • Gebruiker voltooit een cursus
 • Gebruiker voltooit een les
 • Een geplande les is beschikbaar. voor een gebruiker
 • Gebruiker voltooit een onderwerp
 • Gebruiker slaagt voor een quiz
 • Gebruiker mislukt een quiz
 • Gebruiker voltooit een quiz
 • Er wordt een opdracht geüpload
 • Een opdracht is goedgekeurd
 • De gebruiker is al ‘X' dagen niet ingelogd
 • “X” dagen voordat een cursus afloopt
 • De open vraag heeft de status beoordeeld
E-mail notificaties Learndash
Persoonlijke e-mail notificaties Learndash

LearnDash is niet voor iedereen weggelegd

Zonder het donker is het vrijwel onmogelijk de sterren te zien – naast het ruime aanbod aan voordelen, komen er uiteraard ook enkele nadelen kijken bij het aanbod aan functionaliteiten binnen LearnDash.

Niet gevreesd, wat dit in essentie inhoudt is dat deze plugin niet voor zomaar iedereen weggelegd is – het is daarom belangrijk je op voorhand grondig te informeren.

Welke zaken moet je rekening houden?

Hieronder som ik alle mogelijke nadelen op duidelijke wijze voor je op.

Hoewel het zeker een sterk aspect vormt, kan het grootste voordeel aan LearnDash ineens ook een nadeel zijn – de uitgebreide lijst aan mogelijkheden. LearnDash is de meest efficiënte, alsook krachtige plugin om een online leeromgeving te bouwen, maar wanneer je een meer bescheiden aanpak verkiest, is een andere plugin mogelijk effectiever.

Het is afhankelijk van waar jij naar op zoek bent.

Bij het bouwen van je leeromgeving word je voortdurend blootgesteld aan deze uitgebreide mogelijkheden – wanneer je bijvoorbeeld enkel op zoek bent naar een mogelijkheid om een online quiz te maken kan dit behoorlijk overweldigend overkomen.

Wanneer je project een online leeromgeving nodig heeft, is LearnDash de investering absoluut meer dan waard. Wil je alleen een quiz maken, dan bestaan er naast LearnDash nog verschillende, andere plugins die je misschien beter kunt gebruiken.

Functies, zoals de ProPanel-module, zijn uitsluitend beschikbaar via een Plus- en Pro-plan. Het is belangrijk dit actief mee te nemen in je beslissing, aangezien LearnDash nu eenmaal niet enorm goedkoop is.

Je krijgt hoogstaande kwaliteit aan functionaliteiten voor je investering, dat is zeker, maar mede hierdoor is het niet voor iedereen weggelegd.

Weeg dus nauwkeurig af wat jouw project nodig heeft en twijfel niet aan deze investering waar je wel degelijk ontzettend veel waarde voor terug krijgt.

LearnDash kosten – wat je moet weten

LearnDash kosten lijken aan de hoge kant. Dit is echter iets wat je er uiteraard graag bij neemt ter verzekering van een zo aangenaam mogelijke ervaring voor je leeromgeving. Zowel voor jou als voor je cursisten. 

Er bestaan echter wel goedkopere alternatieven, die mogelijk nauw aansluiten bij wat LearnDash te bieden heeft. Het is wederom afhankelijk van waar je naar op zoek bent. 

Hieronder vind je een overzicht van de tarieven die LearnDash met zich meebrengt.

Entry-level: dit is het basispakket, met een licentie geschikt voor 1 website. $159/€134,-

Plus: hierbij is LearnDash compatibel met 10 websites en beschik je over de ProPanel-module. $189/€160,-

Pro: Compatibiliteit met 25 websites, gebruik van de ProPanel-module, wat wil je nog meer? $329/€278,-

BLACK FRIDAY DEAL! 🎉 50% op alles!
Gebruik kortingscode: BF2021 en CM2021

Koop LearnDash via deze link 
t/m 31 juli 2022 met 40% korting!

LearnDash vs Lifter LMS – Learning Management System

Er bestaat een ruim aanbod aan soortgelijke plugins die bovendien kunnen schelen qua financiële investering. Lifter LMS is hierbij het meest logische alternatief, waarvoor je je aan een initiële, alsook jaarlijkse kost van $99/€84 kan verwachten.

Wat een nadeel is van Lifter LMS is dat je er een member  plugin zoals MemberPress nodig hebt om je cursus te kunnen verkopen. De kosten lijken dus lager maar zullen aan het einde van de rit een stuk hoger zijn dan de kosten van LearnDash.

LearnPress en Sensei behoren ook tot de online cursus platformen, maar bieden beide nog niet de mogelijkheden die LearnDash biedt.

LearnDash Reviews – LearnDash ervaringen – wat zeggen huidige gebruikers?

Teneinde je te voorzien van een representatief beeld omtrent de werking van LearnDash, vind je hieronder meer informatie.

Levensechte LearnDash ervaringen door huidige en voor toekomstige gebruikers. Laat je allerlaatste twijfels weg nemen en lees zeker even verder.

University of Michigan en Problogger vormen slechts een greep uit verscheidene organisaties die erg tevreden zijn met het gebruik van LearnDash. Het gebruik is gebaseerd op een degelijke vertrouwensrelatie, die uiteraard van hoogst belang is wanneer het aankomt op het beheren van je leeromgeving en het verzekeren van hoogstaande kwaliteit aan je cursisten.

University of Michigan

University of Michigan was destijds op zoek naar een manier een online leeromgeving op te zetten – dit voor één van hun educationele programma's waarbij studenten op frequente basis in aanraking komen met het ontwerpen van oplossingen inzake sociale complexiteiten en dit op verplaatsing doorheen andere landen.

De universiteit wil studenten kunnen verzekeren van een optimale leerervaring, waarbij toepasbare tools aan de man zouden worden gebracht.

Dit is waar LearnDash aan het licht kwam en sindsdien ook niet meer teruggekeerd is. De slaagcijfers van studenten binnen deze faculteit aan University of Michigan zijn exponentieel toegenomen met maar liefst 85%, er ontstonden tien nieuwe studentengroeperingen en wel 17 verschillende cursussen worden vandaag de dag uitvoerig gebruikt.

Als dat je nog niet bekoren kan, neem je best hieronder een kijkje naar andere bedrijven die de vruchten van LearnDash plukken…

Ook de onderstaande bedrijven plukken de vruchten van LearnDash.

 • Infusionsoft – het gecombineerde gebruik van Infusionsoft en LearnDash valt erg goed in de smaak bij diverse ondernemingen.
 • Digital Marketing – hierbij wordt uitgegaan van hetzelfde principe als Infusionsoft.
 • Problogger – het gebruiksgemak, alsook de toegankelijkheid van LearnDash wordt hoog aangeschreven door Problogger.

Wist je dat LearnDash vrijwel de hoogst aangeschreven plugin is om je eigen online training te maken? Hieronder vind je een overzicht van de beste beoordelingen die LearnDash tot nu toe ontving.

 • Top 20 – Hoogst aangeschreven – Zakelijke – door G2Crowd 
 • Top 20 – Gemakkelijkst in gebruik – Zakelijk – door G2Crowd
 • Top 20 – Gemakkelijkst in gebruik – Algemeen – door G2Crowd
 • Top 20 – Best betaalbaar – door Capterra
 • Top 20 – Beste gebruikservaringen – door ELearning Industry

LearnDash draagt een flexibele, uitgebreide functionaliteit hoog in het vaandel. Tot op de dag van vandaag wordt er uitvoerig gewerkt aan vernieuwing, doorlopende optimalisatieprocessen en zoveel meer door experts binnen het vakgebied van e-learning. 

Op deze manier worden zowel jij als toekomstige beheerder als je cursisten te allen tijde verzekerd van de beste gebruikservaring.

BLACK FRIDAY DEAL! 🎉 50% op alles!
Gebruik kortingscode: BF2021 en CM2021

Koop LearnDash via deze link 
t/m 31 juli 2022 met 40% korting!

Mijn eigen ervaring met LearnDash

“In plaats van 20 plugins nu met 5 WordPress plugins een complete leeromgeving!”

Ik had misschien al een beetje ervaring met het maken van Websites. Maar het het bouwen van mijn eigen cursusomgeving was voor mij de eerste keer.

En ik moet zeggen na de eerste keer alles met WooCommerce te hebben opgezet, vond ik het geheel een beetje groot en log worden. Ik moest best wel veel plugins installeren om het geheel te kunnen automatiseren.

Nu ik meer ervaring heb met het bouwen van cursussen heb ik de volgende workflow ontdekt. Persoonlijk vind ik dit een super fijne manier om een complete cursusomgeving te bouwen.

Je zou een complete cursus omgeving met al met een vijftal plugins kunnen realiseren, terwijl ik dit eerder (Toen ik nog met WooCommerce werkte) met minimaal 20 plugins moest doen.

Persoonlijk vind ik het fijn om zoveel mogelijk werkzaamheden te elimineren. Het was voor mij van cruciaal belang dat ik alles kon automatiseren op het gebied van:

 • Automatische betaling
 • Automatische facturering
 • Automatisch toelating cursus
 • Toevoegen aan mailinglijst (Zoals: Active Campaign / Mailblue)
 • Verzenden e-mails (Bijvoorbeeld wanneer iemand al even niet is ingelogd)

Al het bovenstaande voor mijn eigen leeromgeving is gelukt met de volgende tools:

Lees hier meer over de tools die ik heb gebruikt om mijn eigen online leeromgeving te bouwen >>

Het enige wat ik graag verbeterd zou willen zien is een betere rapportage.

Ik maak gebruik van ProPanel en dat is al heel goed, maar er kan altijd meer worden toegevoegd om me een beter inzicht te geven hoe het met mijn studenten gaat, waar ze vastlopen en hoe ik kan helpen.

Ze hebben zojuist Frontend Reporting uitgerold, wat al een enorme stap voorwaarts is, maar ik kijk uit naar meer rapportages in het algemeen.

Weet je het even niet meer? LearnDash biedt prima support!

Zoals hierboven reeds vermeld werd, zijn de functionaliteiten van LearnDash aardig uitgebreid. Je komt met veel nieuwe dingen in aanraking en dit kan ervoor zorgen dat je overweldigd raakt.

Gelukkig sta je er allesbehalve alleen voor. Een uitgebreid en gespecialiseerd team staat voor je klaar wanneer je het nodig hebt.

Of je nu ondersteuning in het Nederlands of in het Engels nodig hebt, het is allemaal mogelijk.

Om je een beter beeld te geven van welke vormen deze ondersteuning juist kan aannemen, som ik het hieronder even voor je op…

 • Support en leerprogramma's helpen je, na aankoop van je LearnDash-plugin, op weg de allereerste stappen te doorlopen.
 • Een klantenservice om u tegen te zeggen – je hoeft ze niet met ‘u' aan te spreken, maar ik bedoel alleen maar te zeggen dat ze altijd voor je klaar staan. 😜
 • Video's – interactief beeldmateriaal toont je hoe je je weg kan vinden binnen LearnDash.
 • Een hechte groep – meld je aan bij de LearnDash community voor hulp, ideeën en/of suggesties te bespreken met medegebruikers.
 • Stappenplannen – duidelijke, gedetailleerde overzichten van hoe je alles best, stap per stap, kan gaan aanpakken.

Lijkt LearnDash jou wat?

Ik hoop van harte ik je alle nuttige informatie in deze LearnDash review heb kunnen meegegeven. Twijfel is gezond en zelfs nodig wanneer het aankomt op het uitpluizen van welke de beste WordPress LMS plugin voor je leeromgeving is.

Verken je mogelijkheden en vertrouw op de hoogstaande kwaliteit die LearnDash biedt. Je verkoopcijfers zullen met een online cursus flink stijgen. Dit heb ik gemerkt toen ik mijn WordPress cursus ging verkopen met LearnDash.

Indien deze plugin past bij naar waar jij op zoek was?

Dan mag ik je de plugin via de onderstaande kortingslink aanbieden:

Koop LearnDash via deze kortingslink >>>

BLACK FRIDAY DEAL! 🎉 50% op alles!
Gebruik kortingscode: BF2021 en CM2021

Koop LearnDash via deze link 
t/m 31 juli 2022 met 40% korting!

4 reacties

 1. Matthijs.
  Ik wilde beginnen in PLUVO. Een kant en klaar redelijk eenvoudig LMS en vooral auteurstool. Ken jij ergens een vergelijking tussen die 2? Van iets of iemand. Of heb je op voorhand advies? Mijn site staat overigens nog dicht.

  1. Hi Rudi, Dank voor je reactie.

   Pluvo heb ik geen ervaring mee. Ik zag wel dat dit een opzichzelfstaand LMS is.

   Ik heb wel ervaring met Huddle. Dit is tevens een opzichzelfstaand LMS.

   Huddle werkt heel fijn en je kunt hier een gratis proef account aanmaken.

   LearnDash is een onderdeel van WordPress en kan als plugin worden geïnstalleerd. Er is wel wat technische kennis vereist om dit goed in te stellen.

   Vooral wanneer je betaalde cursussen wilt gaan aanbieden. Wil je weten hoe ik het heb ingericht en welke tools ik gebruik dan heb ik hier meer info

 2. Hi Matthijs,

  is het in learndash ook mogelijk om met de cursisten te chatten of met een groep te chatten om de vragen centraal te houden?

  1. Hi Diana, Het is standaard niet mogelijk om met LearnDash met cursisten te chatten en of vragen te stellen. Hiervoor zijn wel plugins beschikbaar. Bijvoorbeeld de gratis plugin BuddyPress. Deze plugin werkt ook goed samen met LearnDash.

   Daarnaast kun je werken met het BuddyBoss theme. Hier zit alles al geïntegreerd om groepen zoals Facebook te creëren een forum, privé berichten enz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

Je bent er bijna!! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Basis stappenplan snel website maken WordPress download

Je gegevens zijn 100% veilig en versleuteld.
Bekijk ook mijn privacy pagina.

Wacht nog heel even! 🎁

Ik bied TIJDELIJK mijn complete WordPress basis stappenplan .PDF om Razendsnel je Eigen Website te bouwen! 
Download het alleen vanaf hier HELEMAAL GRATIS!

Basis stappenplan snel website maken WordPress download

Mijn beste methode om snel en gemakkelijk je droomwebsite te bouwen onthuld!

Download gratis dit stappenplan