Starten met Elementor: Handige beginners handleiding

Starten met Elementor - Handige beginners handleiding

Wil jij starten met Elementor? In deze handige Elementor handleiding voor beginners laat ik je de eerste stappen zien, zodat ook jij ook kunt werken met deze unieke WordPress Website bouwer! 

Kom dan snel alles te weten over het gebruik van Elementor in de handige elementor handleiding. Met deze handige plugin Elementor maak je namelijk de meest professionele websites zonder lastige codes. 

Elementor is gebruiksvriendelijk, super stabiel en biedt een enorm aanbod aan functies. Kom meer te weten over dit handige programma en ervaar zelf de enorme greep aan mogelijkheden.

Ook leg ik je uit dat je met Elementor niet meer afhankelijk bent van wat voor thema dan ookJe kunt je complete website met alleen Elementor bouwen. Hoe gaaf is dat!

Het grote voordeel hiervan is dat je nooit meer hoeft te zoeken naar het juiste thema.

Ook is het fijn dat je je complete website vanaf 1 locatie kunt bewerken. Inclusief header, footer en optimalisatie voor zoekmachines!

En ga daarna sowieso voor Elementor Pro 💪🏼

Liever de video bekijen?

Goed om te weten:

En ga daarna sowieso voor Elementor Pro 💪🏼

Nederlandse handleiding elementor

Starten met elementor is reuze eenvoudig en voor iedereen toegankelijk. Voordat je aan de slag gaat met elementor is het interessant om te weten dat je via elementor met vrijwel elk thema kunt werken. De mogelijkheden van het programma zijn eindeloos en bieden tal van leuke tools en functies. Neem de handleiding elementor zorgvuldig door en bouw een professionele website in slechts enkele stappen.

Standaard lettertype en standaardkleuren

Begin bij de achterkant, de instellingen. Wat hierbij enkel van belang is zijn de twee kopjes ‘standaardkleuren uitschakelen’ en ‘standaard lettertype uitschakelen’. Wanneer je deze vinkjes aanklikt, zal jouw thema de kleuren en het lettertype van de webpagina bepalen. Wanneer je de klinkjes weghaalt, zal Elementor de kleuren en het lettertype bepalen. De rest van de instellingen worden aan de voorkant van de website bepaald.

Elementor template laden

Voordat we verder naar de voorkant gaan, gaan we eerst nog kort naar het kopje ‘templates’. Hier krijg je een overzichtelijk beeld van de toevoegingen die je aan je pagina kunt toevoegen, zoals headers, footers, een archive of single pagina’s. Ook kun je hier eenvoudig een elementor template laden. Hoe je dit precies kunt doen komen we later verderop in de tekst op terug.

Let op, voor deze stap is echter wel de pro-versie nodig. Wanneer je enkel een gratis versie wilt gebruiken kun je deze stap dus overslaan. De voordelen die de pro-versie met zich mee brengen zijn echter enorm, zo hebben al meer dan 5 miljoen mensen voor Elementor gekozen.

Elementor activeren

We gaan nu naar de voorkant van de website op elementor te activeren. Klik daarvoor op het kopje ‘elementor’ linksboven in de hoek. Om elementor te activeren moet je eerst naar de achterkant. Klink daarvoor op ‘pagina bewerken’. Hier kun je vervolgens het kopje ‘bewerk met elementor’ vinden waarmee je automatisch naar de voorpagina word gebracht.

Structuren toevoegen

Zodra je een template hebt gekozen kan het personaliseren beginnen. Klik hiervoor op elk gewenst blok en pas de teksten geheel naar eigen voorkeuren aan. De mogelijkheden van elementor zijn hierin enorm. Met slechts één druk op de knop heb je in principe al een professionele website.

Verwijder indien gewenst wat je niet nodig hebt door simpelweg op het kruisje van een blok of tekst rechtsboven in de hoek te klikken.

Template personaliseren

Zodra je elementor hebt geactiveerd krijgt je een koffertje en een plusje te zien. Met het koffertje kun je structuren, ook wel secties genaamd, toevoegen. Om de ‘home’ titel weg te halen kun je simpelweg op ‘instellingen’ drukken, kiezen voor ‘pagina lay-out’ en vervolgens ‘elementor volledige breedte’ aan te klikken.

Klik op het koffertje en voeg een gewenste template toe. Je kunt hiervoor uit pagina’s vol aan leuke en professionele templates kiezen. In de bibliotheek wordt onderscheid gemaakt tussen de pro-versie pagina’s en de gratis varianten. Wil je de pagina’s kort bekijken? Klik dan op het plusje. Hiermee krijg je een kort voorproefje van de template. Zodra je een geschikte template gevonden hebt kun je simpelweg klikken op ‘invoegen’.

Sectie toevoegen

Om een sectie toe te voegen dien je naar de balk bovenin de pagina te gaan. Klink op het grijze kruisje of sleep diverse elementen vanuit de linkerbalk, zoals ‘video’, ‘afbeelding’ of ‘koptekst’ naar het vak.

Om de sectie te bewerken kun je kun je op de knop met 6 kleine puntjes drukken. Hier kun je vervolgens de layout bepalen. Wanneer je bijvoorbeeld een achtergrondkleur wilt instellen klik je op ‘stijl’. Hier kun je een kleur kiezen voor de achtergrond en het lettertype veranderen.

Ook kun je de knoppen, waarop websitegebruikers kunnen klikken, van stijl laten veranderen. Schakel hiervoor bijvoorbeeld de ‘decoratie’ uit en verander de kleur indien gewenst.

En ga daarna sowieso voor Elementor Pro 💪🏼

Blokken toevoegen en personaliseren

Om blokken aan je pagina toe te voegen kun je weer terecht bij het koffertje. Wanneer je op het koffertje klikt, zie je bovenaan de pagina een balk met drie kopjes, ‘blokken’, ‘pagina’s’ en ‘mijn templates’.

Klik op ‘blokken’ en bekijk de gestandaardiseerde blokken die voor jou pagina van belang kunnen zijn, zoals ‘header sections’ of ‘get in touch’ blokken. Deze kun simpelweg eenvoudig in zijn geheel toevoegen. Om de zoektocht iets makkelijker te maken kun je aan de linkerkant bovenin eenvoudig selecteren welk type blok je wilt. Kies het kopje ‘categorie’ en kies uit opties die voor jou van belang kunnen zijn.

Icoontjes in blokken personaliseren

Het Icoontje in je blok kun je eenvoudig aanpassen naar tal van verschillende soorten icoontjes. Dit kan met plaatjes of met icoontjes. Kijk bijvoorbeeld ‘font awesome’. Hier vind je een enorm grote bibliotheek vol leuke icoontjes.

Knoppen in blokken aanpassen

Ten slotte kun je onder je blok nog een knop plaatsen. Klik hiervoor op ‘knop’, en sleep het blokje onder aan het blok. Wanneer je de knop onder alle blokjes wilt plaatsen kun je simpelweg met je rechtermuisknop op ‘kopieer’ klikken en bij de andere blokken ook via de rechtermuisknop op ‘plakken’ klikken. Hierdoor krijg je nu overal de knoppen te zien onder de blokken.

Opmaak aanpassen en kopiëren

Pas de opmaak en achtergrond eenvoudig aan naar jouw persoonlijke voorkeuren door op ‘stijl’ te drukken. Wanneer je tevreden bent over de opmaak, en je de andere in dezelfde stijl wilt hebben, kun je eenvoudig met je rechtermuisknop op het blok ‘kopieer stijl’ aanklikken en deze vervolgens te plakken bij de andere blokken met de rechtermuisknop ‘plak stijl’.

Blokken dupliceren

Ben je tevreden met het blok dat je zojuist gemaakt hebt en wil je deze kopiëren? Klik dan boven de blokken op het knopje met de 6 puntjes en kies de optie ‘dupliceren’. Plaats ze vervolgens eenvoudig in de gewenste volgorde en positie. De mogelijkheden zijn hiervoor eindeloos.

Global fonds en global colours

Een prachtige functie van elementor is het aanpassen van de kleuren en lettertypen voor de gehele website met slechts een enkele druk op de knop. Zo kun je jouw bedrijfskleuren, of bedrijfsstijl, eenvoudig vertalen naar de gehele website, zonder dat je elk kopje apart hoeft in te stellen.

Om een globale tekststijl in te stellen dien je naar de drie streepjes (hamburger symbool) linksboven in de kop ‘bewerken kolom’ te gaan en vervolgens op ‘site instellingen’ te klikken. Hier krijg je twee kopjes te zien, ‘globale kleuren’ en ‘globale lettertypen’.

Via deze twee knoppen kun je eenvoudig het lettertype en kleuren aanpassen en indien gewenst een eigen stijl toevoegen. Zodra je tevreden bent kun je de instellingen afronden door op ‘bijwerken’ te kiezen.

Ga vervolgens terug naar bewerken en selecteer de kopjes of teksten die je wilt voorzien van de globale kleuren en lettertypen. Klik op het potloodje aan de rechterkant en selecteer vervolgens het ‘global’ symbooltje in de linkerkolom om de gemaakte globale stijlen te kiezen. Hiermee zorg je eenvoudig voor een professionele en strakke uitstraling van je website.

Let er bij deze functie wel op dat de tekst op de gehele website goed leesbaar blijft. Zo kan het zijn dat jouw global kleuren niet op elke achtergrond goed leesbaar zijn en dien je bij sommige vlakken wellicht de kleur van het lettertype of de achtergrond van het blok te veranderen om zo een betere leesbaarheid te creëren.

Je kunt de global lettertypen en kleuren ook afzonderlijk afstellen voor mobiele apparaten en voor deskop websites. Hiermee zorg je dat je voor elk apparaat de meest optimale vertoning en leesbaarheid biedt.

En ga daarna sowieso voor Elementor Pro 💪🏼

Een header en footer toevoegen

Ten slotte kun je met Elementor ook nog een header of footer maken! Deze stap kan echter alleen wanneer je de pro-versie van het programma gebruikt. Je kunt deze pro-versie elementor eenvoudig downloaden en er meteen mee aan de slag gaan.

Elementor header maken

Om van start te gaan dien je op de balk bovenin je scherm te gaan en op de knop ‘bewerk met elementor’ te gaan staan. Hieronder zie je het knopje ‘verkrijg theme builder’. Wanneer je op deze knop drukt kom je terecht bij de team builder keuzes. Hier kun je heel eenvoudig een footer of header toevoegen door een van de opties te kiezen en deze te selecteren via het plusje.

Elementor footer maken

Het maken van een footer gaat hetzelfde in zijn werk als een elementor header maken.
De bibliotheek vol met headers en footers is enorm. Zodra je een geschikte optie hebt gevonden kun je deze toevoegen door rechtsboven op ‘invoegen’ te klikken. De header of footer die je hebt geselecteerd kun je vervolgens volledig naar eigen voorkeuren instellen en personaliseren.

Zodra je tevreden bent met de instellingen kun je de footer of header vervolgens gaan publiceren. Voordat je kunt gaan publiceren word je gevraagd waar je de footer of header wilt vertonen, zoals op de gehele website of op slechts enkele pagina’s. Klik vervolgens op ‘safe and close’. De header of footer verschijnt nu op de door jouw gekozen pagina’s.

Haal meer uit elementor en ontdek alle mogelijkheden

Ben je dankzij deze handleiding Elementor enthousiast geworden over deze plugin en wil je meer leren over Elementor en over alle ins-en outs beschikken? Verdiep je dan verder in de mogelijkheden van het programma met behulp van een cursus met een handig stappenplan, het boek elementor of met een handige wordpress elementor tutorial.

Praktisch stappenplan

Download het handige cursus WordPress stappenplan en ontdek hoe je het snelst een eigen website kunt bouwen. Je leert in de cursus naast WordPress elementor tal van belangrijke functies en stappen, zoals elementor installeren en hoe je het programma volledig kunt beheersen.

Elementor Pro Downloaden

Om zoveel mogelijk uit jouw website te halen kan de pro-versie je extra mogelijkheden bieden. Zo kun je met de volledige toegang tot elementor footers en headers invoegen en kun je daarmee zorgen voor een volledig gepersonaliseerde website. Je kunt dan zelfs zonder WordPress thema aan de slag met Elemementor!

Hoe dit allemaal werkt leer je in de handleiding Elementor. 

Begin vandaag nog met het maken van jouw website en ontdek en ervaar zelf hoe veelzijdig en gebruiksvriendelijk Elementor is.

Bekijk ook mijn Elementor Review.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Basis stappenplan: Website maken met WordPress?

Download tijdelijk gratis mijn stappenplan en bouw binnen no-time jouw eigen WordPress website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Basis stappenplan snel website maken WordPress download

Dit wordt super leuk!! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en versleuteld.
Bekijk ook mijn privacy pagina.

Logo Elementor

Elementor verhoogt  prijzen pro-expert licenties:
profiteer nu nog van lage prijs.

BLACK FRIDAY DEALS

Alleen de allerbeste WordPress tools