4.8 op basis van 86 reviews
4.8/5
Astra WordPress theme review 2021

Astra WordPress theme review 2021

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ben jij op zoek naar het allerbeste en snelste WordPress theme?

Misschien heb je al eens een thema gekocht of misschien wel 2 of 3 of nog veel meer, in de hoop dat je een goed thema had gevonden om jouw website mee te bouwen.

De zoektocht naar een goed WordPress thema weet ik me nog heel goed te herinneren…

Ik kwam eerst op de website Themeforest, waar je ontzettend veel verschillende WordPress thema's vindt.

Erg handig vond ik dit toen. Lekker veel keuze, alleen zag ik later door de bomen het bos niet meer.

En vaak wanneer ik dacht dat ik een goed thema gevonden had, kwamen er op den duur toch best wel wat gebreken tevoorschijn..

Hierdoor moest ik in veel gevallen code gebruiken om het thema goed werkend te krijgen.

Super onhandig…

Toen ontdekte ik het thema Divi een geweldig uitgebreid thema die ik een hele tijd gebruikt heb.

Het Divi theme beschikt over een geweldige page builder waardoor het bouwen van een website een fluitje van een cent wordt.

Op een paar kleine dingen na kon ik een complete website bouwen zonder code te hoeven gebruiken.

Alleen na een tijdje breide mijn website uit en hij werd groter. Ook gebruikte ik meer plugins die ik echt nodig had voor mijn webshop en cursus.

Ik merkte dat de website hierdoor traag werd en dat het steeds langer duurde totdat een pagina volledig geladen was.

Tot voor kort dacht ik dat er geen andere mogelijkheid was..

Dat ik moest dealen met een website met een heleboel mooie opties maar de snelheid te wensen over liet.

"Ik dacht dat ik moest dealen met een website met een heleboel mooie opties maar de snelheid te wensen over liet."

Totdat ik het thema Astra ontdekte!

Het Astra WordPress theme gebruik ik nu voor mijn website, inclusief alle plugins die ik ook had geïnstalleerd bij het Divi theme.

In deze uitgebreide review leg ik je uit waarom ik nu het Astra theme gebruik. 

Kom er achter wat mij heeft doen beslissen om het Astra thema voor mijzelf, mijn cursussen en bijna al mijn klanten te gebruiken.

Let's go! 

Tijdelijke aanbieding: 1+ miljoen actieve installaties!
Bespaar tot 30% op Astra Pro

Inhoud

Liever de video bekijken?

Tijdelijke aanbieding: 1+ miljoen actieve installaties!
Bespaar tot 30% op Astra Pro

Wat is belangrijk bij het gebruik van een WordPress thema

Om te kunnen beoordelen of het Astra Theme ook geschikt is voor jou, wil ik het eerst met je hebben over wat belangrijk is en waarmee je rekening moet houden voordat je een WordPress thema kiest.

Thema Astra heeft het allemaal

Om maar meteen ter zake te komen, thema Astra beschikt over al het bovenstaande. Dit is natuurlijk ook de reden dat ik voor het thema Astra heb gekozen voor het bouwen van deze website en veel websites van mijn klanten.

Ik zal al deze belangrijke onderdelen zal hieronder kort toelichten. 

Laadsnelheid thema

Om hoog in de zoekmachines te komen, is het belangrijk dat je website snel laad.

Bij Thema Astra geven ze aan dat elke regel code in Astra is geoptimaliseerd voor een snel presterende website. Ook hebben ze cijfers om dat te bewijzen:

Laadsnelheid WordPress thema Astra

Eigen snelheid testresultaat

Ook ik heb de proef op de som genomen en heb daarbij geconstateerd dat het thema inderdaad erg snel is. Het thema is getest zonder tekst en afbeeldingen, maar je kunt op deze manier wel goed beoordelen of de code goed geschreven is.

Eigen snelheidstest thema Astra
Google Pagespeed Insights Thema Astra

De snelheid testresultaten zijn enigszins wisselend, maar liegen er niet om. Hieruit kunnen we concluderen dat de code goed is geschreven en het goed is geoptimaliseerd om alle mogelijke snelheid er uit te halen.

Website bouwen zonder code te gebruiken

Er is niks minder dat wanneer je een thema hebt gekocht en dat je er achteraf achter komt dat je zelf code moet schrijven of css elementen toe moet voegen. Dit overkwam mij bij vrijwel ieder thema die ik voorheen heb gebruikt.

Ik gebruik het Astra thema nu ongeveer 1,5 jaar en heb tot nu toe 1 keer een klein stukje css moeten gebruiken omdat de knop in het WooCommerce winkelmandje transparant werd wanneer je er overheen ging met de muis. Deze code heb ik aangeleverd gekregen van het Astra support team.

In vergelijking met andere thema's, waar ik bijna voor iedere pagina code moest schrijven, is deze kleine aanpassing natuurlijk verwaarloosbaar.

Tijdelijke aanbieding: 1+ miljoen actieve installaties!
Bespaar tot 30% op Astra Pro

Gebruikers gemak

Zodra je het Astra theme hebt geïnstalleerd word je door een drietal stappen geloodst. Zo heb je direct de mogelijkheid om startersites te gebruiken. Dit zijn complete websites die je met één klik kunt installeren. Hierna kun je direct beginnen met het aanpassen van bijvoorbeeld kleuren, lettertypes en afbeeldingen. 

Met het Astra theme zou je dus binnen een paar uur een complete website kunnen opzetten inclusief inhoud.

Gebruiksvriendelijk WordPress thema

Customizer Astra thema

De WordPress Customizer is de plek waar je alles wat te maken heeft met opmaak zoals: “Kleuren, lettertypes, tekstheaders, het logo en nog veel meer kunt aanpassen.

Er zijn een heleboel thema's die geen gebruik maken de ingebouwde customizer. Vaak is de reden hiervan dat het thema al eerder bestond dan de customizer van WordPress.

Het Astra thema is nog een vrij jong thema en maakt dus wel gebruik van de ingebouwde WordPress customizer. En slim ook.

Bij alle bewerkbare objecten komen namelijk bewerk knopjes te staan zodat je direct op de juiste plek zit in de customizer. Klik je bijvoorbeeld op de bewerk knop bij het logo, dan kun je direct starten met uploaden van je eigen logo. 

Theme Astra Customizer

Flexibiliteit en mogelijkheden

Het Astra WordPress theme is een zogenaamd multipurpose thema. Het idee achter multipurpose WordPress templates dat het wordt geleverd met alle basisfunctionaliteit die websites nodig hebben.

Zo zijn ze volledig responsief, worden geleverd met functies die geschikt zijn voor het promoten van producten en services, de mogelijkheid om een professioneel portfolio te maken, integratie van sociale media, e-commerceondersteuning en nog veel meer.

En wat is er mooier dan een alles in een template die je voor al je projecten kunt gebruiken

Je kunt dit thema dan ook gebruiken voor veel verschillende zaken zoals:

Niet meer functionaliteit dan noodzakelijk

Bij multipurpose thema's beschik je al snel over te veel functionaliteit, waardoor je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Ook wordt website onnodig traag door het brengen van meer functionaliteit dan nodig.

Gelukkig hebben de makers van Astra daar iets op gevonden. Het gehele thema bestaat namelijk uit losse modules die je simpelweg aan en uit kunt zetten.

Hierdoor kun je alleen de functies aan zetten die je nodig hebt. Zo blijft het beheren van je website niet alleen overzichtelijk en schoon. Ook blijft je website super snel!

Astra thema functionaliteit

Astra is geschikt voor drag en drop pagebuilders

Wat het Astra WordPress theme zo fijn maakt is dat het is gebouwd voor het gebruik van verschillende pagebuilders.

Wat is een page builder

Een page builder is een optionele WordPress-plug-in waarmee je webpagina's tussen de kop- en voettekst op je WordPress website kunt bewerken. Met behulp van een uitgebreide editor kun je simpelweg voorgedefinieerde blokken slepen en plaatsen in de webpagina.

Met WordPress page builders kan je jouw website-indeling maken, bewerken en aanpassen zonder code te hoeven schrijven.

Dit geeft jou de mogelijkheid om professionele website / landingspagina's te bouwen met WordPress.

Het Astra theme werk samen met alle bekende page builders zoals:

Een groot verschil met andere thema's is dat Astra voor alle bovenstaande page builders starter websites heeft ontwikkeld. Hierdoor kun je met één druk op de knop een complete website opzetten, welke page builder je gebruikt maakt dus helemaal niks uit! 

Voorbeeld starter site met Elementor

Voorbeeld starter site met Beaver builder

Voorbeeld starter site met Brizy

Voorbeeld starter site met Gutenberg

Responsive (Automatisch aanpassen aan schermformaat verschillende apparaten)

Van ieder thema mag je verwachten dat het tegenwoordig responsive is. Dit houdt in dat de template zich aanpast aan elk schermformaat op ieder apparaat.

Thema Astra in samenwerking met de alle pagebuilders is volledig responsive. Wanneer je jou website bouwt op een desktop PC dan zal deze in 9 van de 10 gevallen er ook goed uit zien op mobile apparaten zoals een tablet of smartphone.

Daarnaast is het mogelijk om voor iedere apparaat apart aan te geven welk formaat bijvoorbeeld je header tekst, of logo moet worden.

Theme Astra Responsive
Voor ieder apparaat een ander formaat logo of header.

Professionele demo templates voor Astra thema waar je vanuit verder kunt bouwen

Het Astra theme beschikt over een flinke database “starter sites”. Starter sites zijn complete website templates die je met 1 druk op de knop kun installeren en daarna gemakkelijk kunt aanpassen naar eigen huisstijl en inhoud.

Daarom is het Astra thema ook erg geschikt wanneer je websites ontwikkelt voor klanten.

Tijdelijke aanbieding: 1+ miljoen actieve installaties!
Bespaar tot 30% op Astra Pro

Astra beschikbaar in het Nederlands

Bij veel thema's blijf je vaak met onvertaalde woorden zitten. Vaak is dit het geval bij reacties, de zoekfunctie, widgets of blog. Je moet dan zelf nog gaan klungelen met de zogenaamde language files zoals de nl_NL.po.

Daar heb je natuurlijk geen zin in..

Bij het Astra theme hebben ze hier een mooie oplossing voor bedacht. Iedereen kan namelijk bijdragen aan de vertaling van het thema.

Op de website hebben ze een plek ingericht voor alle gebruikers waar iedereen een bijdrage kan leveren aan de vertaling. Hoe mooi is dat!

Vertaling Astra theme

Documentatie Astra Thema

Het thema Astra is nog vrij jong waardoor je zou verwachten dat er niet erg veel documentatie beschikbaar is. Niets is minder waar. 

Op de website is een enorme database aan artikelen te vinden waar je terecht kunt voor al je vragen en antwoorden.

Documentatie Astra Theme

Gratis stappenplan voor WordPress met Astra en Elementor

Naast eigen documentatie bestaan er veel cursussen die hun complete workflow hebben gebaseerd op het bouwen van een WordPress website met het Astra theme in combinatie met de Elementor pagebuilder.

En laat ik nou ook toevallig zo'n online cursus voor je hebben gemaakt:

In deze cursus leer je van a tot z een complete website maken met het Astra Theme in combinatie met de Elementor builder.

Een bijzondere combinatie om je website mee te bouwen.

Veel extra functionaliteit met Astra pro

Het astra thema beschikt over een gratis versie maar ook over een pro versie. Deze versie brengt ontzetten veel exclusieve functies om tijd te besparen.

Astra Pro biedt functionaliteit zoals:

Astra pro kosten

Het astra thema beschikt over een gratis versie maar ook over een pro versie. Je kunt kiezen voor een lifetime (eenmalige) kosten of een maandelijks bedrag.

De voordeligste keuze is om voor een lifetime licentie te kiezen.

Astra kosten maandelijks

  • Astra Pro: $59
  • Mini agency bundle: $135
  • Agency bundle: $199

Astra kosten eenmalig (Livetime)

  • Astra Pro: $249
  • Mini agency bundle: $499
  • Agency bundle: $699

Tijdelijke aanbieding: 1+ miljoen actieve installaties!
Bespaar tot 30% op Astra Pro

Maak van je Astra thema een cursus website (Online leeromgeving)

Het Astra theme biedt integraties met verschillende “Learning management systems” (LMS). zoals Learndash. Dit houdt in dat je van je WordPress website een ware cursus website kunt maken.

Er bevindt zich in het starters website pakket zelf een complete cursus website die met 1 druk op de knop kunt installeren!

De systemen LearnDash en Lifter LMS worden volledig ondersteund door het Astra thema.

Bekijk hier de tools die ik gebruik voor mijn online leeromgeving >>

Support

Je kunt je vraag stellen in een zoekbalk waarna je naar de meest gestelde vragen en bijbehorende artikelen wordt verwezen. 9 van de 10 keer staat je vraag hiertussen.

Staat je vraag er toch niet tussen dan kun je rechtstreeks contact opnemen via het Brainstorm Force ticketsysteem.

Support heb ik nog niet vaak nodig gehad, maar de keren dat ik een vraag gesteld heb had ik binnen een paar uur een oplossing.

Is het Astra theme geschikt voor mij? (Conclusie)

Deze Astra WordPress theme review heb ik geschreven om jou te helpen bij het kiezen van een voor jouw geschikt WordPress thema. Een WordPress website valt of staat met het gebruik van een juist thema. Het is daarom belangrijk om direct een goede keuze te maken.

Of het nu om een bedrijfswebsite, webshop, blog of hobby website gaat.

Ik heb vele thema's gebruikt waarbij de meeste op cruciale vlakken steken lieten vallen. Na nu meer dan anderhalf jaar gebruik van het Astra theme ben ik nog steeds erg te spreken over alles wat belangrijk is voor een WordPress Thema.

Het Astra theme is:

Tijdelijke aanbieding: 1+ miljoen actieve installaties!
Bespaar tot 30% op Astra Pro

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Basis stappenplan: Website maken met WordPress?

Download tijdelijk gratis mijn stappenplan en bouw binnen no-time jouw eigen WordPress website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Basis stappenplan snel website maken WordPress download

Dit wordt super leuk!! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en versleuteld.
Bekijk ook mijn privacy pagina.

BLACK FRIDAY DEALS

Alleen de allerbeste WordPress tools